Waarom een capaciteitstarief een betere weerspiegeling zou zijn van kosten distributienetbeheer

Onderwerpen: Energie

Gepost op: 19 oktober 2015

De Vlaamse regulator van de elektriciteits- en gasmarkt (VREG) onderzoekt samen met alle betrokken marktpartijen hoe we op een betere manier de kosten voor het beheer van de distributienetten kunnen aanrekenen. Onze voorkeur gaat hierbij uit naar een capaciteitstarief dat gebaseerd is op het geïnstalleerd vermogen en niet langer op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Infrax is al jaren pleitbezorger van een sociaal gecorrigeerd capaciteitstarief. Onze buurlanden Nederland en Frankrijk werken er al geruime tijd mee en zijn dus een goed voorbeeld.

Als het capaciteitstarief er komt, betaalt iedereen in functie van het geïnstalleerde vermogen een vaste vergoeding voor het gebruik van het net. Deze vergoeding is een correcte weerspiegeling van de kosten die het gevraagde vermogen veroorzaakt bij het beheer van onze distributienetten. Want of je nu veel of weinig kilowatturen energie verbruikt, de kosten voor het netbeheer worden daar niet door beïnvloed.

Wanneer het capaciteitstarief er komt, zal de hoeveelheid energie die je verbruikt (gemeten in kWh) dus geen invloed meer hebben op het stukje distributiekosten in je energierekening, maar uiteraard wel op je eindfactuur. De leverancier blijft immers de kosten voor het leveren van de energie zelf (elektriciteit en aardgas) aanrekenen volgens je verbruik.

Klanten die zonnepanelen hebben, hoeven we dan ook geen aparte vergoeding meer te vragen voor het gebruik van het net. Zij hebben immers ook allemaal een elektriciteitsaansluiting, en ook bij hen zal het geïnstalleerd vermogen hun nettarief bepalen. Net zoals bij alle andere klanten. Dat zorgt voor een eerlijke en transparante verrekening van de kosten voor netbeheer via de energiefactuur. Iets wat vele burgers en instanties al jaren vragen.

In het huidige systeem van aanrekening verdelen alle netbeheerders hun totale kosten over alle verbruikte kilowatturen. Terwijl het aantal kilowatturen totaal los staat van de kosten van de netbeheerders. Daarenboven, als het energiegebruik in ons land daalt, wordt de kilowattuurprijs groter. Is dat logisch? Boekhoudkundig kan je dat zeer precies uitleggen. Maar er leeft een hele andere perceptie. Het verbruik daalt en daarom stijgen de kosten? Daar kan je de publieke opinie moeilijk van overtuigen.

Een andere vraag die we wel eens horen, is deze: geeft een capaciteitstarief de burgers dan nog een stimulans om zuinig met energie om te gaan? Absoluut. Zoals gezegd, de distributiekosten zijn maar een stuk van de energiefactuur. Elektriciteit en aardgas, het eigenlijke product, blijf je betalen volgens hetgeen je verbruikt. Dit moet voldoende stimulerend zijn om zuiniger met je energie om te springen. En hierin willen we bij Infrax graag onze rol als stimulator van rationeel energiegebruik verder blijven opnemen.

2 gedachten over “Waarom een capaciteitstarief een betere weerspiegeling zou zijn van kosten distributienetbeheer

 1. Mario

  Citaat :
  ‘ Onze voorkeur gaat hierbij uit naar een capaciteitstarief dat gebaseerd is op het geïnstalleerd vermogen en niet langer op de hoeveelheid energie die je verbruikt.’
  En citaat :
  ‘Wanneer het capaciteitstarief er komt, zal de hoeveelheid energie die je verbruikt (gemeten in kWh) dus geen invloed meer hebben op het stukje distributiekosten in je energierekening, maar uiteraard wel op je eindfactuur.’
  Dus ik veronderstel – en als ik het goed bebrijp – valt de distibutiekost in de energierekening weg? Dat lijkt me dan toch vanzelfsprekend?

  Citaat :
  ‘Klanten die zonnepanelen hebben, hoeven we dan ook geen aparte vergoeding meer te vragen. Zij hebben immers ook allemaal een elektriciteitsaansluiting, ‘
  Als ik het goed begrijp, wordt hier bedoeld dat er géén prosumententarief komt ? Lijkt me ook vanzelfsprekend, ja toch?

  Reageren
  1. Jos LiebensFrank Vanbrabant

   Beste Mario

   1. de distributiekost zal bij een capaciteitstarief niet wegvallen uit de energiefactuur, maar op een andere manier berekend worden: niet meer op basis van je verbruik in kWh zoals nu, maar op basis van het geïnstalleerd vermogen.

   2. het prosumententarief wordt al aangerekend sinds 1/7/2015. Maar als het capaciteitstarief er komt, zal dit voor het gebruik van het distributienet wegvallen.

   Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>