Voor fraude komt de zon niet op

Onderwerpen: Energie

Gepost op: 08 mei 2015

De enorme mediabelangstelling voor de klacht die we bij het parket van Hasselt neergelegd hebben over fraude met zonnepanelen overtrof onze verwachtingen. Natuurlijk gingen we er wel van uit dat de media dit nieuws zouden oppikken. Het parket heeft trouwens zelf afgelopen woensdag een persbericht hierover verspreid.

Maar wat ik vooral niet verwachtte – maar wel heel sterk apprecieer – is het feit dat men Infrax waardeert voor het feit dat we zelf actief op zoek gaan naar misbruiken. Voor ons is dat logisch. Omdat we begaan zijn met onze klanten.

We zouden simpelweg de andere kant kunnen op kijken omdat niet wij als netbeheerder, maar onze klant de rekening betaalt. De uitgekeerde subsidies verhalen wij immers conform de regelgeving op alle elektriciteitsgebruikers.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is één van onze bedrijfswaarden. Wij vinden het dan ook onze plicht om dergelijke wantoestanden aan te kaarten. Onze klanten stellen wij in ons bedrijf altijd centraal.

Waar ik mij nog meer in verheug zijn de reacties van andere instanties in het energielandschap. Het is overduidelijk dat zowel de politiek, de regulator als de collega’s in de sector begaan zijn met deze foute praktijken. Iedereen geeft aan ermee bezig te zijn en de lat nog hoger te willen leggen. De eerste bundel van klachten die bij het parket in behandeling is, legt een heel actieterrein open.

Want dit is geen Limburgs fenomeen. Niet enkel in Limburg gebeuren zaken die het ‘zonlicht’ niet mogen zien. In de provincie Limburg kwamen de eerste dossiers naar boven. De rest zal volgen. En dat is niet meer dan normaal. Fraude moet overal aangepakt worden. Of het nu gaat om belastingfraude, zwendel met auto’s of vervalste aanmeldingen van zonnepanelen, het verschilt in wezen niet eens. Wie fraudeert om zichzelf te verrijken licht eigenlijk zijn medeburgers op.

Dat Infrax ook in de toekomst fraude actief zal blijven bestrijden, dat is wél zonneklaar!

 

Een gedachte over “Voor fraude komt de zon niet op

  1. Vincent

    En wat met illegale, stedenbouwkundig niet vergunde installaties? Krijgen zij geld van de overheid in plaats van een boete om de installatie te plaatsen of gebruiken?

    Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>