Slimme keuzes maken

Onderwerpen: Energie

Gepost op: 03 februari 2015

2012-10-31 Slimme meters_vDEF_voor web-1Stem je – net als ik – af en toe nog eens af op de Nederlandse publieke omroep? Dan heb je zeker al de informatieve tv-spots opgemerkt waarin wordt aangekondigd dat de netbeheerders er tussen nu en 2020 alle traditionele elektriciteitsmeters gaan vervangen door hun slimme broertje. Ook Vlaanderen moet binnenkort beslissen hoe de verdere uitrol van slimme meters zal verlopen.

Het ziet er niet naar uit dat we in Vlaanderen alle klassieke meters systematisch binnen een korte termijn zullen vervangen. Maar de slimme meter als meter van de toekomst, dat is logisch. Wanneer onze laatste mechanische meter aan vervanging toe is, zullen er enkel nog slimme meters zijn.

De proefprojecten van de afgelopen jaren hebben ons heel wat geleerd. Een slimme meter heeft voor een aantal doelgroepen heel wat mogelijkheden en voordelen. Zowel voor de klanten als voor de netbeheerders en de leveranciers. We hopen en verwachten daarom dat Vlaanderen zal beslissen om bij die doelgroepen de slimme meter prioritair uit te rollen.

Wanneer de mogelijkheden van zo’n slimme meter nuttig worden aangewend, is de investering absoluut zinvol. Bij mensen met zonnepanelen bijvoorbeeld, of bij klanten met een aanzienlijk verbruik die met betere informatie hierover besparingen kunnen realiseren. Daarnaast spreekt het voor zich dat in nieuwbouwwoningen, of daar waar de elektriciteits- of aardgasaansluiting vernieuwd wordt, we best meteen een slimme meter plaatsen.

Infrax heeft al van bij het eerste proefproject gesteld dat de investering in een nieuwe meter ook voor baten moet zorgen. Daarom zijn wij altijd van mening geweest dat het geen goed idee is om alle meters op enkele jaren tijd systematisch te vervangen. Aanvankelijk stonden wij binnen de sector vrij alleen met dit standpunt. Maar gelukkig is daarover in Vlaanderen intussen een grotere eensgezindheid.

Daarnaast zijn er vandaag ook verschillende meningen over wat een slimme meter wel en niet moet kunnen. Het klopt dat onze vrije energiemarkt afwijkt van die in andere Europese landen en dat een standaardmeter niet alle mogelijke functionaliteiten heeft ingebouwd die voor bepaalde klanten van toepassing zouden kunnen zijn. Een voorbeeld. Klanten met betalingsmoeilijkheden krijgen vaak een budgetmeter met een oplaadkaart. Het opgeladen bedrag wordt in de meter ingeladen en voor dat bedrag kan de klant dan elektriciteit of aardgas verbruiken. Wie niet tijdig herlaadt valt niet onmiddellijk zonder elektriciteit. De klant beschikt eerst nog over een noodkrediet. En zelfs als dat is opgebruikt, blijft hij in de meeste gevallen over stroom beschikken, weliswaar beperkt tot 10 ampère. Dat is een zeer sociale maatregel, uniek in Europa, waar we uiteraard absoluut voorstander van zijn.

Maar moet daarvoor een op maat van Vlaanderen gemaakte functionaliteit in onze slimme meter voorzien worden? Wij vinden van niet. Er zijn alternatieven om betalingen en verbruiken op te volgen, die perfect naast de meter kunnen worden voorzien. Het in de meter inbouwen van deze en andere extra functionaliteiten, specifiek voor onze regio, vraagt tijd en inspanningen. Het aantal fabrikanten dat slimme meters produceert, is immers beperkt. Vlaanderen is geen groot afzetgebied. We zijn voor de fabrikanten van slimme meters dan ook alleen maar interessant als we de zaken niet te fel compliceren.

Zodra de Vlaamse regering een beslissing heeft genomen, zullen we een Europese prijsvraag lanceren. Wanneer het niet om een standaardaanbod gaat, zijn er drie logische gevolgen. Eén: de prijs gaat omhoog. Twee: het aantal aanbieders dat het de moeite waard vindt om voor een relatief klein afzetgebied binnen Europa iets speciaals te fabriceren, zal een stuk lager zijn. En drie: de ontwikkeling van de slimme meter op maat van Vlaanderen zal tijd vergen.

Kiezen we dan niet beter voor het beste van twee werelden? Een standaard meter die we waar nodig aanvullen met technieken en applicaties die we zelf (laten) ontwikkelen buiten de slimme meter? Met deze combinatie hoeven we geen afbreuk te doen aan de sociale openbaredienstverplichtingen waar we in Vlaanderen trots op mogen zijn.

10 gedachten over “Slimme keuzes maken

 1. Marc Bellinkx

  Geachte

  Ik lees aandachtig wat u stelde, maar heb toch een vraag omtrent de uitrol.
  Is het de bedoeling om er ook een smartgridfunctionaliteit aan te koppelen of is het enkel een remote view op het klantengedrag?

  Marc Bellinkx
  CDO van Kontich stroomt.

  Reageren
  1. Jos LiebensJos Liebens

   Beste Marc

   We kunnen helaas niet op de feiten vooruit lopen. De Vlaamse regering moet eerst een beslissing nemen over hoe de uitrol precies zal verlopen en vooral over welke functionaliteiten de slimme meters zullen beschikken.

   Reageren
 2. Wilfried Bieseman

  Een slimme suggestie.
  Moet je bovendien nu al niet nadenken over hoe zo’n apparaatje(?) – of de software op een server die gekoppeld is met de dataserver die de gegevens van de slimme meters bijhoud – gekoppeld moet worden aan de dan “slimme budgetmeter”? Dus liefst nog voor de overheidsbeslissing over de uitrol. Het kan de beslissing beïnvloeden als men toch al enig idee heeft hoe dat zou kunnen. Al dan niet via de P1-gebruikerspoort? In dat laatste geval moet die poort dan wel de mogelijkheid hebben om “zelf” de standaard ingebouwde functionaliteit ‘ampèrebegrenzing’ aan te sturen.

  Reageren
  1. Jos LiebensJos Liebens

   Beste Wilfried
   Zodra er meer duidelijkheid is over de functionaliteiten waarover de slimme meter zal beschikken, kunnen we technieken en applicaties (laten) ontwikkelen.

   Reageren
   1. Wilfried Bieseman

    Maar dat is een beetje een probleem van kip en ei, tenzij de Vlaamse Regering haar ei legt met de instructie dat de slimme meter de functionaliteit van budgetmeter (inclusief stroombegrenzing, oplaadmogelijkheid en noodkrediet) aan moet kunnen. Dan kan je het niet meer buiten de meter. Als de Vlaamse Regering weet dat er een mogelijkheid is buiten de meter (met gekoppelde toepassing en procedures die hetzelfde garanderen) neemt ze misschien genoegen met ‘standaardfunctionaliteiten’ en kan ze haar regelgeving navenant universeel toepasbaar maken.

    Reageren
 3. Yves Dupont

  Lijkt me een verstandige keuze! Voor enkelingen een meter laten ontwikkelen is waanzin! Liever vandaag al beginnen met elke nieuwbouw te voorzien van een slimme meter. Installaties van vandaag zijn morgen weer verouderd. Jammer toch!

  Reageren
  1. Marc Bellinkx

   Beste Yves

   Wij lieten ‘prijs’ maken voor Kontich alleen.
   Een prove-of-concept. Eén van de grootste meterbouwers van Europa ( zetel in Vlaanderen ) kon ons een totaal systeem aanbieden a ratio van iets tussen de 70 ( Italië) en 800 ( Eandis ) per meter. En sta me toe te zeggen dat de Italiaanse prijs het meest realistisch was.

   Reageren
 4. Hans Brouwer

  Als Vlaanderen te klein is voor een interessante tender voor de aanschaf van slimme meters, doe dit dat samen met de “buren” in Nederland en eventueel met de Waalse collega’s. Slimme meters kosten iets meer dan de traditionele meters, maar a) de meters moeten toch periodiek worden vervangen en b) er hoeft minder informatie uitgewisseld te worden met de klanten via het vertrouwde papier. De binnen te halen informatie kan in ons SAP-systeem verwerkt worden.

  Reageren
 5. Kristof Severijns

  Buiten het opvolgen van ons elektriciteitsverbruik (met als doel te kunnen besparen) lijkt het me vooral handig om mijn verbruikers te kunnen gaan aansturen op basis van lage elektriciteitsprijzen. Zij die zich inspannen om elektriciteit te kunnen afnemen tijdens periodes met veel zon en wind dienen hiervoor beloond te kunnen worden.
  Ook dient het injectietarief dan herbekeken te worden. Enkel op basis van het omvormervermogen is niet correct, zeker niet als je investeringen doet om je opgewekte energie zo veel mogelijk te verbruiken.

  Reageren
 6. Marc Bellinkx

  Beste lezers,

  Wij hebben een volledig smartmetersysteem dmw wifi en arduinosystemen in mekaar gestoken. Vito en andere kenniscentra zagen er onmiddellijk de voordelen van in.
  Dus wij zullen graag meedoen aan een “open wedstrijd”.

  De call van het Vlaams Innovatiefonds liepen we net mis.

  Reageren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>