Publieke wifi is beter in handen van de steden en gemeenten

Nog dit najaar start Infrax in 6 Vlaamse steden en gemeenten een proefproject ‘publieke wifi’. We hebben goede redenen om deze dienstverlening aan onze gemeenten aan te bieden. We hebben er de basisinfrastructuur voor. Maar belangrijker nog: we zijn ervan overtuigd dat wanneer publieke wifi op drukbezochte plaatsen, winkelstraten en pleinen geïnstalleerd wordt, de gemeente daar een belangrijke rol in moet hebben.

Infrax is een intergemeentelijke samenwerking. Dat betekent heel eenvoudig dat alle gemeenten die aangesloten zijn, samen eigenaar zijn van ons bedrijf. En daarom bouwen wij nieuwe diensten uit waarmee we een gemeentelijke verantwoordelijkheid kunnen overnemen of ondersteunen. Publieke wifi is daar een mooi voorbeeld van.

In de voorbije decennia hebben we naast ons kabelnet, waarvoor we een exclusieve samenwerking hebben met Telenet, ook een eigen glasvezelnetwerk opgebouwd waarmee we de gemeentelijke gebouwen onderling en met Infrax verbinden. Nu gaan we op deze netinfrastructuur antennes inpluggen die publieke wifi mogelijk maken.

Allicht heb je zelf al eens ingelogd op het gratis wifi netwerk van Barcelona, Rotterdam of ergens anders in de wereld. Handig. En vooral goedkoop wanneer je op een buitenlands terras je mails even moet checken of het adres van een winkel wilt opzoeken. En bijzonder gastvrij van de stad om jou deze mogelijkheid gratis aan te bieden.

Maar publieke wifi gaat over veel meer dan gratis internetten voor wie in de buurt van de antennes passeert. Je smartphone zoekt constant naar netwerken, waar je je ook bevindt. Je telefoon meldt zich aan bij alle beschikbare wifi’s in je omgeving. Jij beslist natuurlijk wel zelf of je wilt connecteren. Maar een contact tussen je telefoon en het netwerk is er sowieso altijd.

Al die netwerken hebben dus een goed zicht op de aanwezige telefoons in de omgeving van de antennes. En daaruit kan één en ander afgeleid worden. Hoeveel volk is er? Hoe lang blijven ze? Wanneer komen ze? In welke richting bewegen ze? Alleen al door met je smartphone ergens te zijn, word je opgemerkt en geregistreerd. Dit soort informatie – ‘big data’ genoemd – kan voor heel wat doeleinden interessant zijn. Is het dan niet verstandig dat de lokale overheid er op toeziet wie over welke gegevens kan of mag beschikken?

Steden en gemeenten kunnen bovendien zelf zeer goed deze big data gebruiken. Publieke wifi kan helpen om de veiligheid op te volgen, verkeersstromen beter te organiseren, parkeerplaatsen te beheren … Qua ondersteuning van het beleid zijn de mogelijkheden legio.

Er zijn dus sterke argumenten om te stellen dat er voor publieke wifi een belangrijke rol is weggelegd voor de steden en gemeenten. In plaats van commerciële initiatieven om op drukke plaatsen antennes te plaatsen, is het beter dat de lokale overheid er zelf mee van start gaat. De beschikbare ether-frequenties zijn zeer beperkt en dus is het belangrijk om er nu werk van te maken.

Met de zes proefopstellingen die we nu plaatsen, testen we op welke manier we onze gemeenten hierin technisch en administratief kan ondersteunen. Want niet alleen grotere steden halen een voordeel uit publieke wifi. In elke gemeente zijn er plaatsen waar zo’n installatie een meerwaarde kan opleveren. Buurten met veel scholen of sportterreinen bijvoorbeeld. Ik noem maar wat.

Het plaatsen van de technische installatie, de verbindingen met het glasvezelnetwerk, maar ook het beheer van alle gegevens die moeten bewaard blijven in het kader van de (privacy)wetgeving, neemt Infrax graag op in zijn takenpakket. Zo faciliteren we onze gemeenten opnieuw een stuk in hun streven om duurzaam en aantrekkelijk te zijn voor burgers en bedrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>