Positieve focus

Onlangs was Arnoud Raskin van Streetwize gastspreker bij Infrax. Een bijzondere man. Arnoud is de stichter en bezieler van Mobile School, een Belgische organisatie die met mobiele scholen overal ter wereld straatkinderen helpt om opportuniteiten in hun eigen leven te ontdekken. Met Streetwize vertaalt hij deze vaardigheden van de straat naar trainingen voor bedrijven met als thema ‘positieve focus’.

Zijn verhaal ging als volgt. Als je in een arme omgeving opgroeit, zijn er omstandigheden en instanties genoeg die je de schuld kan geven van je eigen droeve lot. Excuses te over om zelf niets te doen. Straatkinderen die geen positieve focus behouden, overleven meestal niet.

Maar je kunt ook kiezen voor een positieve focus en de sprong voorwaarts. In het verhaal van Streetwize zitten tal van voorbeelden die aantonen dat er altijd opportuniteiten zijn. Straatkinderen voelen aan dat opgeven geen optie is. Zelfs in de meest penibele situaties. Door simpelweg een duidelijk doel voor ogen te houden en te geloven in hun eigen kracht en kunnen. Nu ja, simpelweg. Het vergt veel meer dan dat, maar toch is de positieve focus en de drang om zich te verbeteren telkens weer de drijfveer die bepaalt of een plan lukt.

En dan maakt Arnoud plots de sprong naar het bedrijfsleven. Heel confronterend. Want als we in de eigen ziel kijken, dan moeten we toegeven dat ook wij te dikwijls klagen of opgeven. En dat geldt zowel privé als in onze job. De wetgeving laat ons niet toe dat … We hebben de (financiële) middelen niet om … We hebben de juiste competenties niet voor … En toch blijven er nog zo veel mogelijkheden over. Maar die zien we niet. Nochtans hebben ook wij allemaal een soort van overlevingsdrang, maar in een andere betekenis dan die van de straatkinderen. Directe levensbedreiging is er bij ons niet. Maar opportuniteiten zijn er wel. Altijd.

Arnoud zei ook: je ambitie moet hoog zijn. Een straatkind dat naar de universiteit wil, lijkt op het eerste zicht een onmogelijk plan. Toch is het al gelukt. Met veel hindernissen en tegenslagen en… met veel volharding.

Mij heeft de presentatie aan het denken gezet. Meer nog. Die positieve focus zal ik vanaf nu zelf nog meer proberen aan te nemen. Ook voor Infrax. Mensen die in erbarmelijke omstandigheden leven, slagen er op die manier in om zich te verbeteren. Waarom zouden wij niet van hen kunnen leren?

Bedankt Streetwize en Arnoud Raskin voor deze waardevolle inzichten. Ik hoor alleen maar positieve reacties over jullie. En terecht.

Frank

 

www.streetwize.be

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>