Jaaroverzicht

Als ik dit schrijf is de laatste werkweek van het jaar aangebroken. Tussen Kerst en Nieuwjaar nemen de meeste collega’s – u wellicht ook – een paar dagen vrij om met familie en vrienden samen te zijn en lekker te tafelen.

Die laatste dagen van het werkjaar voelen altijd wat vreemd. Enerzijds willen we met z’n allen – ook ik – nog zoveel mogelijk werk klaarkrijgen. Alsof op 1 januari geen nieuw jaar meer begint. En anderzijds dwalen de gedachten toch ook vaak af naar al wat het voorbije jaar geweest is.

Op veel vlakken was 2017 niet makkelijk. Over de stevige mediastorm rond intercommunales en mandaten én mijn mening daarover kon je eerder hier al lezen. Daar ga ik het niet meer over hebben.

Ik blik vandaag veel liever terug op een reeks fantastische projecten die we het voorbije jaar hebben gerealiseerd of opgestart. Projecten die stuk voor stuk de maatschappelijke opdracht van een bedrijf als Infrax onderschrijven.

  • In februari hebben we samen met de partners de eerste buis van het industriële stoomnet ECLUSE in de Waaslandhaven gelegd. De werken vorderen goed, in 2018 volgt de inhuldiging. Eenmaal klaar, zal ECLUSE 100 000 ton CO2 helpen uitsparen.
  • Ook in februari kwam het langverwachte ‘groen licht’ van de Vlaamse Regering voor de uitrol van de digitale energiemeter in Vlaanderen. De voorbereidingen zijn ondertussen volop bezig. In de loop van 2018 zullen we de nieuwe meter officieel aan iedereen voorstellen en voor januari 2019 worden de eerste exemplaren geplaatst. De digitale meters worden op termijn bijzonder belangrijk in de hele energietransitie.
  • In maart haalden we een heel knappe finaleplaats tijdens de prestigieuze Belfius Smart Awards met ons digitaal loket ‘Mijn Infrax’. De Smart Awards willen innovatieve ideeën in onze samenleving ondersteunen en belonen.
  • In april kregen we veel media-aandacht voor de werken aan ons warmtenet aan Nieuw Zuid in Antwerpen, tot in het VRT-Journaal toe. Dat gebeurt ook niet elke dag.
  • Ook in april hebben we samen met Eandis en minister Tommelein een communicatiecampagne gevoerd over het belang van het aanmelden van je zonnepanelen. Met succes: er werden afgelopen jaar dubbel zoveel PV-installaties geregistreerd als in 2016.
  • In mei werden de eerste publieke laadpalen voor elektrische wagens ingehuldigd. Tegen 2020 zullen in totaal 2500 exemplaren de Vlaamse e-rijder in elke Vlaamse gemeente comfort bieden bij het overbruggen van langere afstanden. Ook in 2018 komt er opnieuw een hele reeks laadpalen bij.
  • In juni en oktober liep onze opvallende BENOveren-tv- en radiospot, ter ondersteuning van de campagne van het Vlaams Energieagentschap.
  • In oktober lanceerden we samen met Elia en Eandis ElectriCITY, een nieuw lespakket met speldoos om Vlaamse scholieren kennis te laten maken met de werking van elektriciteit en het belang van hernieuwbare energie. Met succes: werkelijk honderden scholen hebben ondertussen al een gratis pakket aangevraagd.
  • En last but not least denk ik vooral aan ons grote plan om Infrax en Eandis in de loop van 2018 te laten integreren in één stevig en dienstbaar multi-utilitybedrijf voor heel Vlaanderen. Zo winnen we aan efficiëntie en zijn we beter voorbereid op de toekomst. Samen met de introductie van de digitale meter wordt het begin van dat integratieproces onze grote uitdaging voor het nieuwe jaar.

2018 belooft dan ook minstens even boeiend – of nóg boeiender – te worden dan het voorbije jaar. Als ik over twaalf maanden opnieuw een jaaroverzicht op deze blog post, zal onze wereld er alweer helemaal anders uitzien. En da’s maar goed ook. Maar nu eerst even…rust. Fijn eindejaar iedereen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>