Duurzame mobiliteit

“Zou ik nu al een auto op aardgas kopen, Frank?”, vroeg laatst één van mijn goeie kennissen. “Ik moet dringend een andere wagen aanschaffen, maar ik twijfel of het niet te vroeg is.”

Dat was niet wat je noemt een moeilijke vraag. Niet omdat ik toevallig CEO ben van een bedrijf waar aardgasdistributie één van de hoofdactiviteiten is. Natuurlijk juichen wij als bedrijf het toenemend succes van aardgasvoertuigen toe. Maar ook persoonlijk ben ik ervan overtuigd dat duurzame mobiliteit één van de sleutels is om alle huidige en toekomstige klimaatdoelstellingen op termijn te behalen.

Aardgas (CNG*) is een schone brandstof. CNG scoort goede cijfers op het vlak van CO2-uitstoot. Het stoot 12% minder koolstofdioxide uit dan benzine, en maar liefst 27% minder dan diesel. Bovendien stoten CNG-wagens 95% minder fijn stof uit. Dit zorgt dan weer voor een betere luchtkwaliteit.

Bovendien is CNG ook economisch een mooie toepassing van aardgas. Je betaalt er 20 tot 30% minder voor dan wanneer je met eenzelfde type wagen zou rijden op benzine of diesel. Je wagen maakt minder lawaai en toch is je motor even krachtig.

“Maar waar kan ik dan gaan tanken, Frank? Als ik telkens een lange afstand moet omrijden om te gaan bijvullen, weg winst.” OK, daarin had hij wel een punt. Momenteel wel, maar niet lang meer. Tegenwoordig kan je al in elke provincie aardgas tanken. Bovendien doe je met een volle tank minstens 4 à 500 km. en dan kom je allicht wel eens in de buurt van waar je kunt bijvullen. Zeker in het centrum van het land zijn er al heel wat tankstations die ook CNG aanbieden. Onlangs bekeek ik de planning van de tankstations die toebehoren aan een bekende warenhuisketen. Zeker naar eind 2016 zal er al een zeer ruime dekking zijn over heel Vlaanderen, maar ook in Wallonië. En zij zijn maar één van de aanbieders. Deze keten gelooft sterk in de toekomst van CNG en zet daar ook op in. Ze durven er in investeren omdat ze overtuigd zijn van wat hun klanten in de (nabije) toekomst vragen en willen.

Ook in het buitenland staat CNG al ver. Zeker in Nederland. Als je nu een CNG-voertuig aanschaft, dan ben je wellicht nog een trendsetter in je naaste omgeving, maar je bent bijlange niet bij de eersten. Er rijden er al duizenden rond. Steeds meer mensen, en zeker ook bedrijven kiezen voor CNG. Omzeggens elk autofabrikant ontwikkelt één of meer types van CNG-voertuigen. Zowel gezinswagens als bedrijfsvoertuigen. Het is een markt in volle ontwikkeling.

Ik ben benieuwd welke keuze mijn kennis zal maken. Hij is zeker gevoelig voor het milieu-aspect in alles wat hij beslist. Dat apprecieer ik heel erg in hem. We hebben in ons gesprek ook nog een boompje opgezet over elektrisch rijden. Hij had de indruk dat elektrische voertuigen over hun hoogtepunt heen zijn. Niets is echter minder waar. Steeds meer willen we inzetten op duurzame energie en op decentrale productie van elektriciteit. In die toekomst zal een uiterst belangrijke rol weggelegd zijn voor elektrische voertuigen. Maar zal ik daar eens een volgende keer over bloggen?

(*) CNG staat voor ‘compressed natural gas’, in het Nederlands vertaald als ‘aardgas onder druk’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>