De gemeente Infrax

De voorbije weken heeft Infrax alle gemeenten-vennoten samengebracht op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Dit om hen te informeren over de thema’s die actueel zijn in ons bedrijf en onze sector. Tegelijk heb ik hen ook onze strategie toegelicht. De gemeenten staan hierin zeer centraal. Infrax is immers niet alleen een netbedrijf dat nutsleidingen aanlegt, onderhoudt en zorgt voor de aansluitingen daarop. We zijn daarnaast ook meer dan ooit een dienstverlener voor onze vennoten, de lokale besturen.

Naast onze basisdiensten elektriciteit, aardgas, riolering en kabeltelevisie, bieden we de steden en gemeenten die bij Infrax aangesloten zijn een aantal gerelateerde diensten aan die voor hen een grote meerwaarde betekenen. En het is duidelijk dat we hiermee tegemoet komen aan een steeds grotere noodzaak. Zo helpen we onze vennoten al jaren met het bijhouden van de energieboekhouding van hun gebouwen. En als daaruit blijkt dat een gebouw wel erg veel energie vreet, bieden we hen met onze ESCO-werking een erg interessante mogelijkheid om daar wat aan te doen. Of neem ons Infra-X-net, waarmee we over onze kabelinfrastructuur telecommunicatiediensten (telefonie, dataverkeer en internet) tegen uiterst scherpe prijzen aanbieden. En dit met een kwaliteit en snelheid van dataverbindingen die makkelijk kan concurreren met de beste op de markt.

Met Infra-GIS stellen we onze expertise, data, hardware en software op het vlak van het geografisch informatiesysteem ten dienste van de openbare besturen zodat zij zich niet meer hoeven te bekommeren over de technische kant van hun GIS-systeem en zich kunnen concentreren op hun kerntaken, efficiënter dossiers afhandelen, meer service verlenen aan de burgers en betere beslissingen nemen op beleidsniveau. En verder organiseren we ook nog onze samenaankoop en bieden we via onze eigen glasvezelinfrastructuur publieke wifi aan.

De waaier aan diensten waarmee we een gemeente kunnen ‘ontzorgen’ wordt breder. Zijn we dan inhalig of overambitieus? Zeker niet. De vraag komt steeds vaker vanuit de gemeenten zelf. De dienstverlening die elke gemeente wil of moet aanbieden weegt vaak erg zwaar op de beschikbare mensen en middelen. Samenwerken met andere gemeenten helpt om de zaken professioneler en efficiënter aan te pakken. En omdat wij een bestaande structuur hebben waarin de aangesloten gemeenten de enige vennoten zijn, is de logica om bij Infrax aan te kloppen niet ver te zoeken. Het is een win-win, want ook Infrax diversifieert zijn aanbod graag in functie van de behoeften die gemeenten hebben. Wanneer een nieuwe dienst verband houdt met onze expertise, onze netinfrastructuur of met het openbaar domein, dan onderzoeken we graag hoe we een financieel gezond model kunnen ontwikkelen.

We zeggen immers niet voor niets in onze communicatie dat wij de gemeenten zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>