10 jaar Infrax, een nieuw tijdperk breekt aan

Onderwerpen: Energie

Gepost op: 08 juli 2016

Onlangs hebben we bij Infrax onze tiende verjaardag gevierd tijdens een familiedag voor alle collega’s en hun gezin. De meeste collega’s werken al vele jaren langer bij één van de partnerbedrijven in Infrax. Op 7 juli is onze hechte samenwerking 10 jaar oud. En tegelijk staan we voor een nieuw tijdperk in onze geschiedenis.

Ik herinner me nog zeer goed dat destijds heel wat overtuigingskracht nodig was om Infrax als netbedrijf te kunnen oprichten. De pioniers zagen in dat samenwerken op grotere schaal nuttig, en zelfs nodig was. Jarenlang was het vooral onze opdracht om de lokale netten uit te bouwen, en daarop – liefst zo veel mogelijk – aansluitingen te maken. Dit was en is nog steeds onze kernactiviteit. Maar zoals heel de economie zich hervormt, neemt ook de complexiteit van onze job alsmaar toe. Zeker in de energiesector. Wij evolueren steeds meer van netbeheerder naar systeem- en databeheerder. Daar ligt onze toekomst.

Niet alleen vereist onze sector steeds nieuwe technologieën, meer efficiëntie en vooral ook een beheersbare kostenstructuur. De uitbouw en de modernisering van onze installaties, het ‘slim’ maken van netten en meters, om aan de verwachtingen en de behoeften van de nieuwe tijd te voldoen, vereist intens veel voorbereiding, inspanning en investeringen.

Het zou in een relatief kleine regio als Vlaanderen niet verstandig zijn om dergelijke nieuwe ontwikkelingen als bedrijf alleen te willen onderzoeken en uit te bouwen. De evolutie op zich, maar vooral de snelheid ervan, is overal gelijklopend. Daarom kunnen netbedrijven best hun krachten bundelen en meer denken in termen van partnerships dan te spreken over concurrentie.

Na 10 jaar Infrax zijn we zo op een nieuw keerpunt gekomen. Ik ben blij met de recente goedkeuring van onze raad van bestuur voor de oprichting van een gemeenschappelijk filiaal van Infrax en Eandis. Samen willen we daarin de projecten en de uitdagingen van de toekomst aanpakken.

Nee, we fuseren niet tot één bedrijf. We verzorgen elk een stuk van de energiedistributie in Vlaanderen. En dat blijft zo. Meer nog, we zijn het er zelfs over eens dat ons werkingsgebied, ook bij de hernieuwing van de contracten met de gemeenten in 2019, best nagenoeg gelijk kan blijven. Dat voorstel bespreken we vanaf nu met de gemeentebesturen.

Alle activiteiten die rechtstreeks verband houden met de gemeente en de eindklanten horen thuis bij één van beiden: Infrax of Eandis. Maar het gemeenschappelijk filiaal zal ons in staat stellen om sommige zaken samen aan te pakken, die we daar efficiënter en bijgevolg ook goedkoper kunnen realiseren voor beide partijen, en dus voor heel Vlaanderen.

Nu er enkele weken vakantie aankomen, ben ik blij dat we dit plan op tafel hebben liggen. In het najaar kunnen we er concreet mee aan de slag. Ik kijk er al naar uit om dit toekomstgerichte verhaal een aantal keer toe te lichten aan de verschillende stakeholders en beslissingsniveaus. Het is een positieve evolutie die ons in staat zal stellen om onze efficiëntie en de efficiëntie in onze sector te verhogen, en tegelijk ook onze klanten en gemeenten centraal te blijven stellen in alles wat we doen. Dat is onze sterkte en daar hebben ze recht op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>